Jak zajistit, aby skleněné zábradlí bylo bezpečné

Zábradlí se dnes stalo již prakticky nezbytnou součástí všech schodišť, balkonů či teras. A z dobrého důvodu. Značně totiž zvyšuje jejich bezpečnost. Díky nim je značně omezeno riziko pádu, navíc také slouží jako opora například právě při výstupu do schodů.

I přes to vše se však stalo tak běžnou součástí našich životů, že mu prakticky nevěnujeme pozornost, a to do té doby, než se s ním něco stane. Není tedy divu, že si ani nevšimneme, z jakých rozličných materiálů může být vyrobeno.

eskalator2

Je samozřejmé, že i ty podléhají módním trendům. Zatímco dříve jsme běžně narazili na dřevěné, dnes jej nahradilo kovové. Důvodem je pak samozřejmě cena, ale také náročnost údržby a životnost. To však neznamená, že se vývoj zastavil.

V dnešní době si například začíná získávat na popularitě skleněné zábradlí KMK Design. Zde je vhodné upřesnit, že navzdory názvu není celé z výše uvedeného materiálu. Ve skutečnosti se jedná o skleněné desky, upevněné na nejčastěji kovové konstrukci.

Samozřejmě i v tomto případě mohou někteří lidé přemýšlet, zda je tento typ skutečně bezpečný. Přeci jen, sklo nepatří mezi nejpevnější materiály.

To je samozřejmě pravda, je však potřeba pamatovat, že veškerá zábradlí musí splňovat určité standardy. A mezi ně patří i bezpečnost. Jak se ale zajistí, aby právě sklo bylo dostatečně odolné?

eskalator4

V první řadě je třeba říci, že zde se nepoužívá běžný typ skla, jaký máme například v oknech. Zde se jedná o speciální, vyztužený typ, který je vůči nárazu mnohem odolnější. Vydrží tedy podstatně více, než by se na první pohled zdálo.

Dále je třeba vzít v úvahu, že tyto skleněné desky jsou přelepeny průhlednou fólií. Ta usnadňuje úklid, neboť na ní neulpívají otisky prstů, ale hlavně brání tomu, aby se v případě rozbití skla střepy rozletěly do širokého okolí. A to je důležité, vzhledem k tomu, že tento typ najdeme především na veřejných místech, jako jsou například obchodní centra.

Je tedy vidět, že ani v tomto případě se není čeho bát. Navzdory použitému materiálu je i toto zábradlí naprosto bezpečné.