Tučňák císařský – dokonalý potápěč

" "

Tento tučňák má většinu těla černou, břicho má bílé a okolo uší je žlutý. Samec i samice mají jak stejné zbarvení, tak i velikost. Dosahují výšky zhruba 120 centimetrů a váha se pohybuje někde v rozmezí 22 – 45 kilogramů. Záleží na pohlaví, samci zpravidla váží více než samice. Velikostí odpovídá zhruba šesti a sedmiletému dítěti. Zimu milují, bez té by nemohly existovat, proto je jejich útočištěm právě Antarktida.
tučňáci u ledu.jpg

Jakou ostatní tučňáci neumějí létat a jejich křídla jsou velmi tuhá a slouží jim pouze jako ploutve ve vodě. Tučňákům je nejlépe ve vodě, ale i přesto, že možná působí nemotorně, tak jsou velmi rychlí i na souši a jsou to zdatní chodci, kteří ujdou několik kilometrů. Jsou také velmi známí svým cestováním. Každý rok ujdou až 150 km, ať již po skupinkách, tak jednotlivcích. Většinu svého života ale proživí právě ve vodě a to lovením své potravy.
tučňák císařský.jpg

Díky své mršnosti loví potravu ve vodě a živí se převážně rybami, korýši, sépiemi, zejména pak krily, hlavonožci a krakatice. Při lovu jsou schopní vydržet pod vodou skoro až dvacet minut a mohou se potopit až do hloubky 500 metrů, což je až neuvěřitelné.

Rozmnožující se v období antarktické zimy, tedy v průběhu května až června snese samice jediné vejce, o které se následně stará samec. Po snesení potomka se samice stává hlavou rodiny a je zodpovědná za potravu pro svou rodinu. Po vylíhnutí mláděte se o něj starají v kolonii.

Tento typ tučňáku se dožívá přibližně dvaceti let, ale různá pozorování naznačují, že někteří jedinci jsou schopni dožít se až 50ti let.

V současné době, globálního oteplování, díky kterému se významně snižuje podíl ledovců a ledové plochy, je to pro tučňáky velké riziko. Právě tato oblast je jimi vyznačována a tvoří jejich domov. Pro tučňáky je to tak velké ohrožené a do budoucna hrozí jejich vyhynutí

Tučňák císařský – dokonalý potápěč
Ohodnoťte příspěvek