Vyplatí se firemní stravování, zvláště pak firemní stravování Praha, zaměstnancům i zaměstnavatelům?

Naprostá většina pracujících lidí chodí do práce na plný úvazek. To znamená čtyřicetihodinový pracovní týden, rozložen do pěti dnů po osmi hodinách. Samozřejmě ve směnných provozech se časy mohou lišit, avšak prakticky vždy se dosahuje této hodnoty.

Avšak zaměstnavatel je ze zákona povinen poskytnout svým zaměstnancům v průběhu této osmihodinové směny půlhodinovou přestávku na oběd. Ta nesmí být dána na začátek ani na konec pracovní doby. Během této pauzy mají zaměstnanci možnost se v klidu najíst.

firemní stravování

To vše zní dobře, ale kde jídlo vzít? Ve velkých provozech není prakticky možné, aby si všichni nosili svůj oběd z domova a pak si jej ohřívali. Do obchodů či restaurací je to pak z výrobních čtvrtí příliš daleko. Proto se řada firem uchyluje k tomu, že svým zaměstnancům zajišťuje firemní stravování.

To funguje tak, že se uzavře smlouva s firmou poskytující například firemní stravování Praha, a ta bude následně v domluvený čas dovážet na danou adresu určitý počet jídel. Tuto službu si částečně hradí zaměstnanci a částečně firma.

Samozřejmě je otázkou, zda se něco takového vůbec vyplatí. A je pravdou, že pro zaměstnavatele jsou to další výdaje navíc, které by rozhodně jinak neměl. Na druhou stranu v opačném případě by musel svým zaměstnancům poskytnou dostatečný počet ledniček i prostředků k ohřívání pokrmů, což také není nejlevnější, nehledě na fakt, že by se snadno mohly při tak častém používání rozbít a bylo by nutné je nahradit.

stravování pro firmu

Ptát se samozřejmě také můžeme, proč si zaměstnanec nehradí plnou částku. Odpověď zní, že by pak tuto službu nevyužíval, neboť by se mu značně nevyplatila. Zaměstnavatel by pak musel zařídit výše zmíněná opatření, aby si zaměstnanci měli kam dát jídlo, které si přinesou z domova. A jak již bylo řečeno, to rozhodně není nejlepší řešení.

Proto je v mnoha firmách zaveden právě tento systém, ke spokojenosti peněženek obou stran.